Monday 2 June 2008

Tα κρασιά μας Λευκαδίτικη Γη και Σύφλογο



ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΗ ΓΗ
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ:
Η ιστορία ξεκίνησε από τον Δημήτρη Ρομποτή ο οποίος αφού σπούδασε οινολογία και εργάστηκε σαν υπεύθυνος παραγωγής σε γνωστά οινοποιία της χώρας γύρισε στον τόπο του και ασχολήθηκε με την παραγωγή ποιοτικών κρασιών από τις γηγενείς ποικιλίες.Το στήσιμο του οινοποιείου και η πρώτη οινοποίηση έγινε το 2000 στο χωριό Σύβρος της Νότιας Λευκάδας.
Είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα γλευκοποίησης και οινοποίησης που σε συνδυασμό, με την επιστημονική επίβλεψη μπορούν και δίνουν ποιοτικά κρασιά. Η γραμμή εμφιάλωσης είναι από αυτόματα και ημιαυτόνομα μηχανήματα, η παλαίωση των κρασιών γίνεται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια στην υπόγεια κάβα.Στο οινοποιείο οινοποιούνται οι τοπικές ποικιλίες Βαρδέα και Βερτζαμί που προέρχονται από ιδιόκτητους αμπελώνες αλλά και από συνεργαζόμενους παραγωγούς. Η λευκή ποικιλία Βαρδέα καλλιεργείται στη Νότια Λευκάδα.
Το κρασί αυτό δίνει το « Λευκαδίτικη Γη - Λευκό», με πλούσιο σώμα, με αρώματα βανίλιας, μελιού και ώριμων φρούτων.Από την ποικιλία Βέρτζαμι παράγεται ο τοπικός οίνος « Λευκαδίτικη Γη - Ερυθρό ».Το κρασί παλαιώνεται για 10 - 12 μήνες σε νεαρά δρύινα βαρέλια και 2 -3 μήνες στη φιάλη.Τα δύο τελευταία χρόνια παράγονται ακόμα ένα ροζέ και ένα ερυθρό γλυκό κρασί.Τα προϊόντα διατίθενται στην τοπική αγορά, σε επιλεγμένα σημεία ανά την Ελλάδα καθώς επίσης και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ολλανδία.Τα προϊόντα έχουν λάβει το Αργυρό μετάλλιο στον 5ο Διαγωνισμό οίνου Θεσσαλονίκης καθώς επίσης και μετάλλιο σπάνιας ελληνικής ποικιλίας στον 5ο Διαγωνισμό οίνου Θεσσαλονίκης.
Επισκευθειτε το μουσείο που εχει φτιάξει με παραδοσιακά οικήματα και εργαλεία αγροτικής παραγωγής.Μπορείτε να δοκιμάσετε τα κρασιά του.Αξίζει τον κόπο ειναι ενα κόσμημα για το νησί φτιαγμένο με μεράκι

ΣΥΦΛΟΓΟ

Το εργαστήρι παραγωγής και εμφιαλωσης Τοπικού οινου Λευκάδας ιδρύθηκε το0 1995 απο τον Διονύση και τη Μαρία Παπανικολοπούλου με εδρα τα Πλατύστομα Λευκάδας.Οι ιδιοκτήτες επέλεξαν να απεικονίσουν στην ετικέτα την επιστροφή του Οδυσσέα στο πατρικό του και να δώσουν στην επιχείρηση το ονομα Συφλογο δηλαδή εκεί που σμίγουν ολες οι φλόγες.Το κρασί φυλάσσεται σε δρύινα βαρέλια για ωρίμανση και παλαίωση.
Παραγονται τέσσερες τύποι κρασιού Λευκός,Ερυθρός ξηρός, Ερυθρός, και Ροζέ.
Για τη παραγωγή των κρασιών δεν χρησιμοποιούνται χημικά πρόσθετα ,χρωστικές ουσίες,συντηρητικά και δεν γίνεται αποσιδήρωση με αποτέλεσμα ενα εντελώς αγνό παραδοσιακό κρασί απο σωστά δρύινα βαρέλια

No comments: