Tuesday, 12 September 2017

Τηγανισμα .Αληθειες και κινδυνοι

https://illaboratoriodimmskg.blogspot.gr/2012/06/quale-olio-usare-per-friggere.html

μερικες γενικες συμβουλες για το τηγανισμα των τροφων :
- χρησιμοποιειτε μονο λαδια που ειναι ανθεκτικα σε υψηλες θερμοκρασιες και επομενως καταλληλα για το τηγανισμα (τους λογους τους εκθεσαμε εκτενως παραπανω)
- κοψτε τις τροφες που θα τηγανισετε σε μικρα κομματια
- φροντιστε να περιεχουν οσο το δυνατον λιγοτερο νερο, στραγγιζοντας τες πολυ καλα ή σκουπιζοντας τες με απορροφητικο χαρτι
- μην προσθετετε αλατι ή ζαχαρη πριν ή κατα το τηγανισμα, αλλα ουτε και μπαχαρικα; συντελουν στην καταστροφη της χημικης δομης των χρησιμοποιουμενων ελαιων και στην δημιουργια τοξικων ουσιων κατα την διαρκεια του τηγανισματος
- η προσθηκη αλατιου στα υλικα για το παναρισμα των τροφων, τις αφυδατωνει, συγκεντρωνει την υγρασια στην επιφανεια και δεν βοηθα στην δημιουργια της εξωτερικης κρουστας 
- αλατιστε και αρωματιστε τα τηγανητα σας μετα το τηγανισμα
- μην τσιγγουνευεστε : χρησιμοποιειστε παντα αφθονο ελαιο, μεσα στο οποιο οι τροφες θα πρεπει να επιπλεουν
- η θερμοκρασια του ελαιου, κατα την προετοιμασια για το τηγανισμα, δεν θα πρεπει να ξεπερασει τους 180°C; αν διαθετετε φριτεζα, συμβουλευτητε το θερμομετρο της
- ρυθμιστε την θερμοκρασια της εστιας, ωστε να διατηρειτε σταθερη την θερμοκρασια του ελαιου; οταν προσθεστε τις τροφες στο τηγανι, που σιγουρα ειναι κρυες σε σχεση με το λαδι, ανεβαστε την για λιγο και μετα παλι αυξομοιωστε την (υπολογιζεται οτι η θερμοκρασια του λαδιου πεφτει κατα 40°C καθε φορα που προσθετετε ενα νεο κομματι για τηγανισμα)
- οι τροφες που θα τηγανισετε, πρεπει να ειναι σε θερμοκρασια περιβαλλοντος, ετσι ωστε να μην κατεβαζουν πολυ την θερμοκρασια του λαδιου
- μην γεμιζετε το τηγανι; τηγανιζετε μικρες ποσοτητες τροφων, ετσι ωστε να μην πεφτει αποτομα η θερμοκρασια του λαδιου
- τα μεγαλα κομματια τροφων τηγανιστε τα σε μετρια φωτια και για μεγαλυτερο χρονικο διαστημα, ενω τα μικρα κομματια σε δυνατη φωτια και για συντομο χρονο
- φυσικα προσεχετε ωστε να μην καει το λαδι μεσα στο οποιο θα τηγανισετε; εκτος των αλλων υπαρχει και κινδυνος αναφλεξης!
- ειναι προτιμωτερο να πεταξετε το λαδι που εχετε ηδη χρησιμοποιησει, και να μην προσθετετε καινουργιο στο ηδη υπαρχον μεσα στο τηγανι; οταν αναμειχθουν τα δυο ελαια, τοτε αποσυντιθενται ακομη πιο γρηγορα με την επιδραση της υψηλης θερμοκρασιας
- καλυτερα να χρησιμοποιειτε το λαδι για το τηγανισμα μονο μια φορα και να μην το συγκεντρωνετε για επομενες χρησεις
- αν τηγανιζετε σε φριτεζα, μην χρησιμοποιειτε το ιδιο λαδι για πανω απο δυο φορες
- μολις βγαλετε τις τροφες απο το τηγανι, ακουμπηστε τες επανω σε απορροφητικο χαρτι, ωστε να απομακρυνθει το περιττο λαδι πριν τις σερβιρετε.










No comments: