https://illaboratoriodimmskg.blogspot.gr/2012/06/quale-olio-usare-per-friggere.html
μερικες γενικες συμβουλες για το τηγανισμα των τροφων :
μερικες γενικες συμβουλες για το τηγανισμα των τροφων :
-
χρησιμοποιειτε μονο λαδια που ειναι ανθεκτικα σε υψηλες θερμοκρασιες
και επομενως καταλληλα για το τηγανισμα (τους λογους τους εκθεσαμε
εκτενως παραπανω)
- κοψτε τις τροφες που θα τηγανισετε σε μικρα κομματια
- φροντιστε να περιεχουν οσο το δυνατον λιγοτερο νερο, στραγγιζοντας τες πολυ καλα ή σκουπιζοντας τες με απορροφητικο χαρτι
-
μην προσθετετε αλατι ή ζαχαρη πριν ή κατα το τηγανισμα, αλλα ουτε και
μπαχαρικα; συντελουν στην καταστροφη της χημικης δομης των
χρησιμοποιουμενων ελαιων και στην δημιουργια τοξικων ουσιων κατα την
διαρκεια του τηγανισματος
-
η προσθηκη αλατιου στα υλικα για το παναρισμα των τροφων, τις
αφυδατωνει, συγκεντρωνει την υγρασια στην επιφανεια και δεν βοηθα στην
δημιουργια της εξωτερικης κρουστας
- αλατιστε και αρωματιστε τα τηγανητα σας μετα το τηγανισμα
- μην τσιγγουνευεστε : χρησιμοποιειστε παντα αφθονο ελαιο, μεσα στο οποιο οι τροφες θα πρεπει να επιπλεουν
-
η θερμοκρασια του ελαιου, κατα την προετοιμασια για το τηγανισμα, δεν
θα πρεπει να ξεπερασει τους 180°C; αν διαθετετε φριτεζα, συμβουλευτητε
το θερμομετρο της
-
ρυθμιστε την θερμοκρασια της εστιας, ωστε να διατηρειτε σταθερη την
θερμοκρασια του ελαιου; οταν προσθεστε τις τροφες στο τηγανι, που
σιγουρα ειναι κρυες σε σχεση με το λαδι, ανεβαστε την για λιγο και μετα
παλι αυξομοιωστε την (υπολογιζεται οτι η θερμοκρασια του λαδιου πεφτει
κατα 40°C καθε φορα που προσθετετε ενα νεο κομματι για τηγανισμα)
- τα μεγαλα κομματια τροφων τηγανιστε τα σε μετρια φωτια και για μεγαλυτερο χρονικο διαστημα, ενω τα μικρα κομματια σε δυνατη φωτια και για συντομο χρονο
-
οι τροφες που θα τηγανισετε, πρεπει να ειναι σε θερμοκρασια
περιβαλλοντος, ετσι ωστε να μην κατεβαζουν πολυ την θερμοκρασια του
λαδιου
- μην γεμιζετε το τηγανι; τηγανιζετε μικρες ποσοτητες τροφων, ετσι ωστε να μην πεφτει αποτομα η θερμοκρασια του λαδιου - τα μεγαλα κομματια τροφων τηγανιστε τα σε μετρια φωτια και για μεγαλυτερο χρονικο διαστημα, ενω τα μικρα κομματια σε δυνατη φωτια και για συντομο χρονο
- φυσικα προσεχετε ωστε να μην καει το λαδι μεσα στο οποιο θα τηγανισετε; εκτος των αλλων υπαρχει και κινδυνος αναφλεξης!
-
ειναι προτιμωτερο να πεταξετε το λαδι που εχετε ηδη χρησιμοποιησει, και
να μην προσθετετε καινουργιο στο ηδη υπαρχον μεσα στο τηγανι; οταν
αναμειχθουν τα δυο ελαια, τοτε αποσυντιθενται ακομη πιο γρηγορα με την
επιδραση της υψηλης θερμοκρασιας
- καλυτερα να χρησιμοποιειτε το λαδι για το τηγανισμα μονο μια φορα και να μην το συγκεντρωνετε για επομενες χρησεις
- αν τηγανιζετε σε φριτεζα, μην χρησιμοποιειτε το ιδιο λαδι για πανω απο δυο φορες
-
μολις βγαλετε τις τροφες απο το τηγανι, ακουμπηστε τες επανω σε
απορροφητικο χαρτι, ωστε να απομακρυνθει το περιττο λαδι πριν τις
σερβιρετε.- αν τηγανιζετε σε φριτεζα, μην χρησιμοποιειτε το ιδιο λαδι για πανω απο δυο φορες
No comments:
Post a Comment