Η συνταγή ειναι της γιαγιάς μου Αλεξάντρας Κατσαΐτη-Αλεξαντράτου απο το Ληξούρι.Πολλοί φτιάχνουν κρεατόπιτα με διάφορες συνταγές δοκιμάστε την δικιά μου. Οσοι την εχουν φαει λένε πως ειναι καταπληκτική.Τα υλικά θα τα δείτε πιο κάτω και βγαζουν 6 μερίδες.
Προσοχή το ξύδι κάνει το φύλλο πιο τραγανό.Η φρεσκια τομάτα χαρίζει αρώματα Η κρεατόπιτα δεν ειναι κοκκινιστό.
Η ματζουράνα στην Κεφαλονιά ονομάζεται σάμσικο και δίνει χαρακτηριστικά αρώματα στο πιάτο.
Το φαγητό ειναι λιπαρό .Το λίπος απο το αρνί αλλα και αρκετό ελαιόλαδο δένουν με το ρύζι.Τα κρέατα τα βράζω σε κομμάτια (το αρνί με το κόκκαλο) και τα κόβω μετά οχι πολύ ψιλά κομμάτια να ειναι διακριτές οι γεύσεις του καθε κρέατος σε κάθε μπουκιά(πριν προσθέσω το ρύζι το βραστο αυγό και το κεφαλοτύρι σε κύβους).Το ρύζι βράζει μέσα στην πίτα με τον ζωμό των κρεάτων.
Στην καλή κρεατόπιτα (που δεν τρώγεται ξαναζεσταμένη) η φάρσα βγαίνει χυλωμένη και εχει την μορφή ρυζότο. Προσωπικα προτιμω παρ ολα αυτα το ρύζι barboiled αν και αλλοι συνιστουν νυχακι η ρυζι γλασέ.
Εδω η πίτα λίγο πριν μπεί το πανω φύλλο.Το διπλώνω απο κατω δεν φτιάχνω δηλαδή κώθρο (στεφάνι)σε αυτη τη πίτα.
Χρόνος βρασίματος κρεάτων περίπου 1,30 ωρα.Χρόνος ψησίματος κρεατόπιτας περίπου μια ωρα. Μπελαλίδικο φαγητό αλλα χαλάλι.
Δοσολογία
Γιά τη γέμιση
500 γρ Αρνι με κόκκαλο
500 γρ χοιρινο σπαλα
500 γρ μοσχαρι ποντικι
1 φλ ρυζι
1/2 φλ ελαιολαδο
1/2 φλ κεφαλοτυρι σε κύβους
2 κύβους ζωμό βοδινου
2.5 λίτρα νερο
2 σκ σκόρδο
1 κρεμμυδι
1 μεγαλη ωριμη τόμάτα στον τριφτη
1 φλ μαιντανό ψιλοκομένο
1 αυγο βραστο σφιχτο σε κομματια
Απο μια πρέζα :μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμενο/γαρυφαλο/ματζουράνα (σάμσικο)/ζάχαρη/αλατι /πιπερι/κανέλλα.
Γιά το φύλλο
750 γρ αλευρι
1 αυγο
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλ κρασί
3 κ σ ξύδι
τρεις πρέζες αλάτι
τον ζωμό απο το βράσιμο των κρεάτων
No comments:
Post a Comment